Parkinson, Alzheimer

Jednym z najpoważniejszych zagrożeń związanych z wiekiem podeszłym jest utrata władz umysłowych. Otępienie starcze, choroby Parkinsona i Alzheimera, demencja. To wszystko może zamienić w piekło życie nasze i naszych najbliższych.

Na szczęście, w dość prosty sposób można zminimalizować ryzyko wystąpienia takich problemów. Mózg jest narządem dość wrażliwym na uszkodzenia wolnymi rodnikami, między innymi dlatego, że nie potrafi się on regenerować i to, co raz zostanie zniszczone, nie naprawi się. Dlatego tak ważna jest jego ochrona. Nie ułatwia jej fakt, że bardzo wiele antyoksydantów nie przenika przez barierę krew – mózg, są więc w tym wypadku mniej użyteczne.

Najważniejsze jest oczywiście unikanie wolnych rodników i innych źródeł uszkodzeń. Tu nie ma zbytniej filozofii. Nie powinno się jeść rzeczy powszechnie uważanych za niezdrowe, nie wolno palić. W badaniach okazało się, że wysoka konsumpcja mięsa zwiększa ryzyko choroby Alzheimera nawet 2-3 krotnie. Jako że zapewne zostanę tu oskarżony o propagandę, podaję odnośniki do badań –

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8327020

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20385883

Powinno się unikać skażeń chemicznych, czy to w żywności, czy w miejscu pracy.

Bardzo ważna jest witamina B12. Aby uzyskać pełną ochronę przed schorzeniami układu nerwowego, jej poziom powinien być odpowiednio wysoki, znacznie wyższy, niż wynosi dolna granica normy w Polsce. Powinno się dążyć do utrzymywania go powyżej 500 pg/ml (370 pmol/L), pamiętając, że przynajmniej 2 tygodnie przed badaniami nie wolno brać żadnych suplementów ją zawierających, gdyż fałszuje to wynik. Wbrew pozorom, niedobory są bardzo powszechne i nie dotyczą tylko wegetarian, a co gorsza, niemal każda starsza osoba ma problem z przyswajaniem B12.

Substancje takie jak resweratrol czy cysteina dość mocno chronią komórki mózgowe przed uszkodzeniem, szczególnie dotyczy to cysteiny. Wysoką skuteczność miała tez karnityna, ale przy niej trzeba uwzględnić potencjalne skutki uboczne, takie jak nadprodukcja TMAO w jelitach. Nie wchodząc w szczegóły, jest to zjawisko bardzo groźne, mogące doprowadzić do szybszego rozwoju miażdżycy i zwiększyć ryzyko nowotworów. Wszelkiego rodzaju antyoksydanty są bezcenne, nawet jeśli nie podziałają bezpośrednio, to zmniejszą obciążenie organizmu w innych regionach ciała i usuną wolne rodniki z krwi, zanim zostaną przeniesione do mózgu. Nic nie zastąpi diety bogatej w warzywa i owoce.

Badanie, w którym cysteina miała tak silne działanie ochronne, że rozpatruje się próby kliniczne jako leku przeciw chorobie Alzheimera:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28411131

Artykuł, w którym rozważa się rolę resweratrolu w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664214/

Działanie ochronne karnityny:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1944900

Przy okazji, karnityna wykazuje działanie synergiczne z kwasem alfa liponowym, tym do kupienia w każdej aptece jako suplement przeciw neuropatii cukrzycowej. Efekt był naprawdę potężny, gdy występowały razem, działanie ochronne pojawiało się już przy stężeniach 100-1000 razy niższych, niż gdy stosowano je oddzielnie:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20414966/

Wstępne badania sugerują bardzo dużą rolę aktywnych kwasów omega 3, EPA i DHA w zapobieganiu chorobie, a nawet w terapii już istniejącej. Nie występują one w olejach roślinnych, jedynie w rybim lub w bardzo drogich suplementach z alg. Same algi zawierają ich zbyt mało, by miało to znaczenie dla zdrowia.

Badania wykazały, że ludzie podtrzymujący aktywność umysłową są o wiele mniej narażeni na takie choroby, a nawet gdy one wystąpią, ich przebieg jest mocno spowolniony. Szczególnie silny wpływ miało tutaj zajmowanie się muzyką, na przykład lekcje śpiewu czy gra na instrumentach.

Dość długi artykuł, gdzie szczegółowo analizuje się czynniki ryzyka choroby Parkinsona. W dużym skrócie, mleko i jego przetwory są bardzo dużym czynnikiem ryzyka, zaś rolę ochronną pełnią warzywa, owoce, kwasy omega 3, a zwłaszcza DHA (nieobecny w olejach roślinnych), produkty sojowe, a także kawa i herbata:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945400/

Na koniec, należy dbać o odpowiednio niski poziom homocysteiny, w jednym z badań obniżenie jej poziomu spowolniło zanik szarej istoty w mózgu aż siedmiokrotnie!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3677457/

Pojawiły się doniesienia, że choroba Alzheimera ma swoje źródła w neuroinfekcjach, jeśli potwierdzą się one, terapia będzie dość prosta i skuteczna, a wstępnie można próbować wysokich dawek cynku:

https://naturalneleczenie.com.pl/2017/06/28/czy-bedzie-przelom-w-leczeniu-choroby-alzheimera/

Wersja anglojęzyczna tej podstrony:

https://longevity.healthytreatment.org/parkinsons-alzheimers/